Drie Friezen pakken volle buit in Vlist

Afgelopen zaterdag 12 juli vond onder prima omstandigheden in Vlist de derde wedstrijd in de Nationale Competitie plaats. Het zonnetje scheen en er stond een heel zacht windje recht op de schans. Het aanwezige publiek zag dat deze wedstrijd 3 Friese winnaars opleverde.

 

Senioren

Opvallend was dat de Friezen duidelijk even moesten wennen aan de omstandigheden op de accomodatie. Van de aanwezige Friezen zette alleen Nard Brandsma een magere 14,97m neer. Na 2 rondes nam de Hollandse kopman Jaco de Groot de leiding in de wedstrijd met 20,19m. Dat zou de beste afstand zijn tot in de 5e ronde, toen klom Nederlands record houder Bart Helmholt de stok uit om ruim over het balletje te landen en 20,81m te noteren. Nard Brandsma sprong in de 5e ronde naar 18,68m , waarmee hij Thewis Hobma (18,44m) uit de finale sprong.

De beste 3 springers mogen nog een 6e sprong maken, maar daarin wist alleen Nard Brandsma zich te verbeteren, hij kwam nog tot een sprong van 19,68m.

Dat betekend dat Bart Helmholt zijn 2e wedstrijd wint en daarmee zijn leidende positie verstevigd. Hij staat nu bovenaan met 24,2 punten. Gevolgd door Thewis Hobma en Jaco de Groot met beiden 19 punten.

Dames

Bij de Dames kwam een uitgedund gezelschap in actie. Naast een waslijst met afmeldingen lieten ook nog 2 Dames het afweten, waardoor er niet 8 maar slechts 6 Dames op de schans verschenen. Wendy Helmes nam na 2 rondes de leiding met een sprong van 14,22m. Maar de enige Friese dame die in actie kwam, Klaske Nauta, ging daar, nadat ze even moest wennen aan de accomodatie, in de 3e ronde overheen met een sprong van 14,68m. In haar volgende sprong verstevigde zij haar leidende positie door een afstand van 15,37m te noteren. Hier kwam niemand meer bij in de buurt.

Deze uitslag zorgde ervoor dat Wendy Helmes haar leidende positie nog wel verstevigd, zij staat nu op 26,1 punten. Zij wordt gevolgd door Dymphie van Rooijen, die in Vlist niet in actie kwam, met 18,1 punten. Door de winst springt Klaske Nauta naar de 3e plaats in het klassement, zij staat nu op 16,1 punten.

Junioren

Bij de junioren nam Bobby Zwaagman na 3 rondes de leiding met een prima sprong van 18,02m. Gevolgd door Jan Teade Nauta (16,09m) en Paul van Meijeren (15,81m), maar zij kwamen niet meer in de buurt van de leidende afstand. Paul van Meijeren wist zich in zijn zesde en laatste sprong nog wel te verbeteren door een afstand van 16,67m te laten noteren, waardoor hij nog een plekje steeg in de einduitslag.

Na 3 wedstrijden neemt Bobby Zwaagman nu de leiding over in het puntenklassement met 22,1 punten. Hij neemt de leiding over van Ricardo Faaij, die deze wedstrijd door een knieblessure aan zich voorbij moest laten gaan. Hij staat nu 2e met 20,2 punten. Jan Teade Nauta volgt kort daarachter met 20 punten.

 

De volgende wedstrijd in de Pollepleats Nationale Competitie vind op 26 juli plaats tijdens de NFM in It Heidenskip. Een week later, op 2 augustus, is de beslissende wedstrijd in het Friese IJlst. De strijd om de eerste plek is nog absoluut niet beslist, al is in de tussenstand wel duidelijk een top-3 te zien die afstand heeft genomen van de rest, die daardoor de grootste favorieten zijn voor de eindoverwinning.