media Leeuwarder Courant.jpg
2005-09-01 16:33

Hannes Scherjon grijpt net naast nationale titel

Uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 2005

POLSBROEKERDAM - Hannes Scherjon is er niet in geslaagd om zijn nationale fierljeptitel in Polsbroekerdam te prolongeren. De Noardburgumer noteerde met 18,33, de 34ste Friese 18-meter- sprong van dit seizoen, een prachtige afstand, maar zijn grote concurrent Jaco de Groot wist hem met 18,44 toch te passeren.

De twee beste juniorenljeppers van dit moment maakten er zaterdag een prachtige tweestrijd van. Waar andere favorieten als Fries kampioen Ysbrand Galama en diens 'bronzen' broer Anne in de hele wedstrijd niet verder kwamen dan respectievelijk 16,93 en 17,24, noteerden De Groot en Scherjon direct al in hun eerste poging een afstand boven de 18 meter.

De polsstokverspringer uit Kamerik opende het bal met 18,04. „Daar heb ik de Friese jongens wei even mee aan het werk gezet, dacht ik direct na de sprong toen ik weer terugliep naar de schans. Maar op datzelfde moment zag ik Hannes al over het balletje heenspringen", analyseerde Jaco de Groot.

De Noardburgumer had met zijn knappe 18,33, alweer de zesde 18 meter voor hem dit seizoen, een sterk antwoord klaar en ging daarmee als favoriet de finale in. De Groot bleek evenwel mentaal ijzersterk en sprong direct naar 18,36 om daarna nog de definitieve nekslag uit te delen 18,44.

„lk hie yn de dagen foar it NK sa faak tsjin mysels sein dat ik my net drok meitsje moast as Jaco oer in öfstn fan my hinne gean soe. Mar dat ha ik yn de finale dochs dien. En dan makkest hiele lytse foutsjes en dat kin net op sokke akkommodaasjes. Dan springst net dy perfekte sprong en dy hie ik al nedich. Ik baal ek, mar eins ha ik neat te kleien. Myn 18,33 is ek fierder as der oait op in NK troch in junior sprongen is", zei Hannes Scherjon.

Zijn verre neef Jacob Scherjon wist eenzelfde strijd bij de jongens, met Jaco de Groots broertje Jan-Willem, wel winnend af te sluiten. Beiden sprongen in de voorronde 16,23, maar omdat De Groots tweede afstand (15,87 tegen 15,17) beter was, ging de Hollander als favoriet de finale in.

Daarin zette Scherjon met een sprong van 16,41 orde op zaken, al leek de springer uit Kamerik nog roet in het eten te gooien. Hij bleef met 16,37 echter net achter op zijn opponent. „Dit is echt in revâns foar it Frysk kampioenskip. Ik hie hjir tongersdei traind en hie al it goeie gefoel. Ik koe sa frijût springe en dat hat my dizze titel oplevere."