2005-08-29 16:42

Bos en De Groot verslaan de Friezen

POLSBROEKERDAM - „Ik denk dat we ons visitekaartje hebben afgegeven“, sprak Erik Bos aan het eind van een prachtige middag polsstokverspringen.

Bij de NK veroverden Bos en Jaco de Groot de nationale titels bij de senioren en de junioren en kwam Jan-Willem de Groot, de jongere broer van Jaco, bij de jongens vijf centimeter tekort om de Friese jongeling Jacob Scherjon van de titel af te houden. Bij de dames ging het kampioenschap zoals verwacht naar Sjoukje Tjalma.

De strijd bij de senioren was uitermate boeiend. De aanval op de titel werd in de eerste omloop geopend door de Hollandse kampioen Theo van Kooten. Hij sprong een beste seizoenafstand van 18.58 meter. De Friese toppers sprongen zich daarna stuk op de afstand van de man uit Driebruggen. Alleen Erik Bos, al eens kampioen in 2001, overklaste in de derde omloop de afstand van Van Kooten met een nieuw persoonlijk record van 18.73 meter.

Een geweldige afstand van de 30-jarige springer uit Waarder, die hem een tikkeltje zekerheid gaf op de titel. Want in de 34-jarige geschiedenis van het NK sprong alleen de legendarische Aart de With drie keer (1986, 1987 en 1991) verder.

De Friezen, in de wetenschap dat er deze zomer in het noorden 33 keer meer dan achttien is gesprongen, gaven zich niet gewonnen. In de finale gingen Bart Helmholt en de lange Klaas Haanstra tweemaal te water en bleef Henk Schievink op 17.60 meter steken nadat hij eerder 17.76 meter had gehaald. Erik Bos: „Het feit dat de Friezen deze accommodatie niet goed kennen heeft meegespeeld. Ik heb hier weinig wedstrijden verloren“. Na Erik Bos bleef Theo van Kooten tweede en werd Klaas Haanstra, die nog een jaar doorgaat, derde.

Bij de junioren ging de kwieke ,ljepper’ Hannes Scherjon als eerste de finale in met 18.33 meter, maar werd daarin voorbij gesprongen door een ontketende Jaco de Groot met resp. 18.36 en 18.44 meter. Anne Galama werd met 17.10 meter derde.Gerwin van Vliet bleef op 16.60 meter steken. Jaco de Groot (19), hierna nog een jaar junior: „Nadat ik 18.04 meter had gesprongen had ik de vorm te pakken. Ik dacht: ik ben aardig op dreef, maar die afstand werd snel weer van tafel geveegd. Ik wist echter dat ik het zou kunnen halen“.

Bij de jongens gingen Jan-Willem de Groot en Jacob Scherjon met dezelfde afstand, 16.23 meter, de finale in. Tot grote vreugde van de Friese supporters, die in twee bussen naar Polsbroekerdam waren gereisd, scoorde Scherjon in de finale 16.41 meter en De Groot 16.37 meter.

Bij de dames pakte Sjoukje Tjalma haar vierde titel.Met 14.40 meter bleef zij Anja Helmholt (14.13 pr) en Liesbeth de With (13.32) voor. De Hollandse kampioene Margriet Kamphof kwam niet verder dan 13.19 meter.

De prijzen werden uitgereikt door mevr. Scheffer, wethouder van sportzaken van de gemeente Lopik.