2005-06-26 10:55

Theo van Kooten verrast

JAARSVELD: Tijdens het Kampioenschap van Jaarsveld heeft de Driebruggenaar Theo van Kooten enorm uitgehaald. Zijn eerste finalesprong van 18.40 meter was de beste seizoenprestatie bij de Senioren in 2005.

Van Kooten leek als enige springer geen hinder te ondervinden van de stevige zijwind die er toch echt stond afgelopen zaterdag. Dat bleek nog eens uit het bijzondere feit dat hij met elk van zijn vijf sprongen de titel bij de Senioren zou hebben opgeëist. Op bijna 2,5 meter achterstand werd Tino Leliveld uit Bodegraven tweede bij de Senioren met een matige 16.02 meter. Derde werd Klassementsleider Erik Bos uit Waarder met 15.64 meter.

Margriet Kamphof uit Linschoten won de wedstrijd bij de Dames met een afstand van 13.32 meter. Zij werd op de voet gevolgd door Liesbeth de With met 13.25 meter. Jessica Snoek uit Benschop sprong een nieuw persoonlijk record van 12.66 meter en bemachtigde daarmee een verdiende finale plaats. Opvallend was dat de drie finalisten allen hun beste sprong maakten in de eerste voorronde.

Bij de Junioren won, de beste polsstokspringer van Nederland, Jaco de Groot met een voor zijn doen bescheiden 17.00 meter. Op de tweede plaats eindigde Bastiaan de Bruijn uit Lopik met 16.14 meter. Jochem Faasen uit Woerden werd knap derde met 15.66 meter.

In een boeiende tweestrijd tussen Corné Spruit en Jan-Willem de Groot trok Jan-Willem de Groot aan het langste einde. Hij won bij de Jongens met een uitstekend nieuw persoonlijk record van 15.76 meter. Corné Spruit werd tweede met 15.21 meter en bleef daarmee slechts 5 centimeter verwijderd van zijn persoonlijke record. Vanuit de Jongens B groep sprong Corné Lekkerkerker zich knap in de finale met een nieuw persoonlijk record van 13.24 meter.

Vaak wordt in de polsstokwereld de afstand van de vier kampioenen bij elkaar opgeteld om een vergelijk te maken met eerdere kampioenschappen. Ondanks de stevige zijwind werd mede dankzij de reuzenafstand van Theo van Kooten dit Kampioenschap van Jaarsveld een bijzondere. De opgetelde afstand was met 64.48 meter precies 4 centimeter meer dan het oude record uit 2003.

Aanstaande dinsdag 28 juni om 19:00 uur wordt in Linschoten de verregende wedstrijd van 15 juni jl. ingehaald. Volgende week zaterdag wordt in het Friese Buitenpost de jaarlijkse Tweekamp tussen Friesland en Holland versprongen.

Op de hier onder genoemde locatie staat een hoge resolutie foto. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.